Guldvaskning för familj

Guldvaskning för familj

Nu har ni chansen att vaska fram ert eget guld!

Ädelsfors guldgruva var Sveriges första guldgruva. Redan 1737 hittade här guld för första gången. Kort därefter var gruvdriften i full gång. Än idag görs nya fynd, dock allt för små för att återstarta gruvdriften.

När berget vittrar blir resultatet till största delen lera, men även hårdare mineral som kvarts och guld. De hårda mineralerna blir till grus och sand som så småningom hamnar i bergens dalgångar där det spolas ut mot havet genom bäckar, åar och älvar. Genom Ädelfors rinner Emån vars bankar faktiskt är guldförande!  

Guldvaskningen ligger på en lugn och fin plats vid den vackra Emån, med ängar och blandskog runt omkring. Det enda som kan störa friden är fågelsång, vattnets porlande och suset av sommarbris i träden. Det finns sol- och regnskydd både över vaskplatserna, grillen, eld- och matplatserna i området.

Ni tas om hand av några av Sveriges mest erfarna guldgrävare som ger en instruktion i guldvaskningens ädla konst. Efter instruktionen är det utprovning av stövlar och därefter beger ni er ner till gropen där ni gräver fram det guldförande gruset. Därefter sätter ni er på bänkarna där ni i lugn och ro själva får era första egna guldkorn! Instruktören finns aldrig långt ort om ni skulle behöva hjälp eller ytterligare vägledning.

Guldkornen ni hittar samlar ni i ett eget litet plaströr och ni får hålla på en hel dag, 10.00-17.00. Allt guld ni hittar får ni förstås behålla och ta med hem.

Upplev guldfebern i Ädelfors!
1 495 kr

Tillgängliga orter

Vetlanda

När

Guldvaskningen är tillgänglig maj-september

Bra att veta

2x vaskpannor, stövlar och instruktion för de vuxna ingår. Medtag fika/matsäck. På området finns ett café och två grillar som får användas. Grillkol kan köpas på plats. Det finns en stor lekplats 400 meter från vaskplatsen.

Varaktighet

En hel dag med guldvaskning! 10.00-17.00. Tänk på att alla barn inte alltid har tålamod att vaska i flera timmar eller en hel dag.

Antal deltagare

Guldvaskning för 2 vuxna plus 2 barn. Lämplig ålder är 10 år och uppåt. Barnen får självklart hjälpa till, men skall barnen lära sig vaska själva så får de lösa en biljett på plats.

Väder

Regnskydd vid vaskplatsen finns. Klä er efter väder!