Gruväventyr för familj

Gruväventyr för familj

Sala Silvergruva är en besöksgruva med en av världens bäst bevarade gruvmiljöer. Här möts ni av mörka ringlande gruvgångar, storslagna bergrum och hisnande schakt. I detta erbjudande ingår en guidad visning för 2 vuxna och 2 barn i Sala Silvergruva. Visningen ni följer med på tar 1 timme och ni väljer om ni vill ta er till 60 eller 155 meters djup.

Ni kan välja mellan dessa två turer:

Konstknekten – till 155 meters djup
Att Konstknekten behövde vara rask när han utförde sitt arbete råder det inget tvivel om; det var hans ansvar att se till att pumparna i gruvan fungerade. Om ni väljer att delta i denna visning kommer ni att få en mycket lättillgänglig glimt av Sala Silvergruva. Sträckan i underjorden är relativ kort, men på den lilla slingan kommer ni att få en förståelse för de allra viktigaste begreppen som rör gruvan. 

Ni får känna på det iskalla vattnet som pumpades upp, ni får se ett stort brytrum –där man på 1800-talet hittade silvermalm och ni åker ner och upp i gruvans äldsta schakt. Denna visning fungerar bra för dig som inte kan röra dig fritt. Ni åker hiss ned och upp ur gruvan

Tidsåtgång: 1 timme
Åldersgräns: Ingen åldersgräns 
Bra att tänka på: Ta med varma kläder och skor – helst kängor eller stövlar

Gruvstigaren – till 60 meters djup
Er gruvstigare, guiden, tar med er på en historisk resa ned till gruvans 60-metersnivå. Via närmare 370 trappsteg når ni till slut Sofia Magdalena Gruva. Under nedstigningens gång passerar ni gruvans ursprungliga vattennivå, lär er om det sätt man använde för att bryta berg, och tar en titt ner i världens största tillmakade schakt, vars arbete man påbörjade redan år 1650! Efter denna visning åker du upp i våra nutida gruvtunnor; ni åker en långsam säker färd upp i dagen i en av våra två hissar.

Tidsåtgång: 1 timme
Åldersgräns: 7 år
Bra att tänka på: Ta med varma kläder och skor – helst kängor eller stövlar
580 kr

Tillgängliga orter

Sala

När

Gruvturen är tillgänglig året runt.

Bra att veta

Temperaturen i gruvan är ca +2 C året om så medtag varma kläder. Turen går att göra med rullstol.

Varaktighet

Gruväventyret tar cirka 1 timme.

Antal deltagare

Gruvtur för två vuxna och två barn (4-15 år). Turen görs tillsammans med andra i grupp.