Glasblåsning

Glasblåsning

Prova på glasblåsning! Du får besöka en genuin glashytta där du under uppsikt av en skicklig glasblåsare får designa och blåsa ditt eget glasföremål.

Råmaterialet i vanligt glas är sand, soda, dolomit och kalksten. Genom tillsats av olika metalloxider eller kemikalier kan man ge glaset speciella egenskaper eller färger. I den heta brännugnen hettas glaset upp så att det blir formbart. Tekniken att blåsa glas uppfanns ca 50 f.Kr, och är ett traditionellt hantverk vars grunder inte har ändrats mycket sedan det uppfanns.

I hyttan får du en kort beskrivning av de olika tekniker som kommer att användas. Du kommer exempelvis få prova på någon av teknikerna: Balansera glaset på en pipa, forma glasmassa, samt blåsa luft genom pipa in i het glasmassan. Du kommer även att få färdigställa slutprodukten.

Vad du kommer tillverka beror lite på vilken hytta du väljer att utföra din upplevelse i. Vanligtvis blåser du en liten glasskål, kula eller ett glas.

När ditt glasföremål är färdigt behöver det svalna samt efterbearbetas en aning. Du kan hämta det några dagar senare alternativt få det skickat till dig mot en mindre kostnad.

Se även: Glasblåsning Dubbel
595 kr

Tillgängliga orter

Uppsala, Kosta, Tierp, Visby

Bra att veta

När ditt glasföremål är färdigt behöver det svalna samt efterbearbetas en aning. Du kan hämta det några dagar senare alternativt få det skickat till dig mot en mindre kostnad.För närvarande är det Uppsala som gäller om man bor i Stockholm och vill prova glasblåsning.

Varaktighet

Själva glasblåsningen tar ca 20 minuter. Total tid för upplevelsen är ca 30 minuter.

Antal deltagare

Glasblåsning för en person