Prova på glasblåsning för två

Prova på glasblåsning för två

Prova på glasblåsning! Du får besöka en genuin glashytta där du, under uppsikt av en skicklig glasblåsare, får designa och blåsa ditt eget glasföremål i värmen från den heta glasugnen.

Råmaterialet i vanligt glas är sand, soda, dolomit och kalksten. Genom tillsats av olika metalloxider eller kemikalier kan man ge glaset speciella egenskaper eller färger. I den heta brännugnen hettas glaset upp så att det blir formbart. Tekniken att blåsa glas uppfanns ca 50 f.Kr. Glasblåsning är ett traditionellt hantverk vars grunder inte har ändrats så mycket sedan det uppfanns.

I hyttan får du en kort beskrivning av de olika tekniker som kommer att användas. Du kommer tex få prova på någon av teknikerna att balansera glaset på en pipa, forma glasmassan samt blåsa luft genom pipan in i den heta glasmassan. Du kommer även att få färdigställa slutprodukten.

Vad du kommer tillverka beror på vad du väljer, ett glas eller en skål?

När ditt glasföremål är färdigt behöver det svalna samt efterbearbetas en aning. Du kan hämta det några dagar senare alternativt få det skickat till dig mot en mindre kostnad.
1 750 kr

Tillgängliga orter

Mantorp, Piteå

När

Året runt

Bra att veta

När ditt glasföremål är färdigt behöver det svalna i 12 h samt efterbearbetas en aning. Du kan hämta det någon dag senare alternativt få det skickat till dig mot en mindre fraktkostnad.

Varaktighet

Själva glasblåsningen tar ca 20 minuter. Total tid för upplevelsen är ca 30 minuter.

Antal deltagare

Glasblåsning för två personer