Svävarsafari Stockholm för två

Svävarsafari Stockholm för två

Under denna svävartur ges ni tillfälle att bekanta er med detta märkliga fordon. Svävaren kommer ta er med ut på en tur ut i skärgårdens gnistrande vinterlandskap.

Svävaren väntar vid Åsättra brygga på Ljusterö. Innan ni stiger in i den lilla kabinen förklarar kaptenen hur svävaren fungerar och svarar på eventuella frågor. När alla är ombord startas motorerna och ni glider ut över isen. Efter ca 20 minuter gör ni ett stopp ute på  isen någonstans. Ni stiger ur och kanske borrar ni ett hål i isen för att ta reda på dess tjocklek, vilken i och för sig inte spelar någon roll för svävaren. Den är en udda känsla att stå ”på vattnet” långt ut från land!

Turen går vidare och efter en stund är det dags för fikastopp. Ni bjuds på varm dryck och fikabröd innan det är dags att vända tillbaka över skärgårdsisarna.

Fakta om svävare:
En svävare bärs upp av ett övertryck mellan svävarens botten och underlaget, som kan vara is, snö, vatten, dy, sand, gräs, asfalt el. dyl. Underlaget måste vara relativt jämnt. Övertrycket uppstår genom att luft blåses ned under skrovet med en stor fläkt. För att hålla luften kvar under skrovet och för att öka markfrigången, finns en kjol som “fångar” en luftkudde under svävaren som den sedan rider på. 

Luft blåses hela tiden ned under skrovet och överskottsluften läcker ut under kjolarna, det innebär att friktionen mellan svävaren och underlaget blir minimal och svävaren når hög fart med låg motoreffekt. Kraften framåt alstras av en fläkt på ca 1 m i diameter och styrningen sker med roder i luftströmmen bakom fläkten.
2 390 kr

Tillgängliga orter

Stockholm

När

Januari till mars. Notera att upplevelsen endast är tillgänglig under den korta tid på året då skärgårdsisarna ligger. Bokning av datum sker i dialog med arrangören.

Bra att veta

Fika ingår. Klä dig varmt. Glöm inte rejäla skor! Transport till och från Ljusterö ingår ej.

Varaktighet

Svävarturen varar i ca 1½ timme

Väder

Vid riktigt dåligt väder kan turen komma att ställas in och flyttas till annat datum.