Glasblåsning Dubbel

Glasblåsning Dubbel

Prova på det mycket speciella hantverket glasblåsning! Ni besöker en genuin glashytta där ni, under uppsikt av en skicklig glasblåsare, får designa och blåsa varsitt eget glasföremål i värmen från den heta glasugnen.

Råmaterialet i vanligt glas är sand, soda, dolomit och kalksten. Genom tillsats av olika metalloxider eller kemikalier kan man ge glaset speciella egenskaper eller färger. I den heta brännugnen hettas glaset upp så att det blir formbart. Tekniken att blåsa glas uppfanns ca 50 f.Kr. Glasblåsning är ett traditionellt hantverk vars grunder inte har ändrats så mycket sedan det uppfanns.

I hyttan får ni en kort beskrivning av de olika tekniker som kommer att användas. Ni kommer tex få prova på någon av teknikerna att balansera glaset på en pipa, forma glasmassan samt blåsa luft genom pipan in i den heta glasmassan. Ni kommer även att få färdigställa slutprodukten.

Vad ni blåser beror lite på i vilken hytta ni väljer att utföra er upplevelse. Vanligtvis blåser man en liten glasskål, en kula eller ett litet glas.

OBS: Upplevelsen kan antingen göras för två personer där båda blåser varsin sak, eller för en person som antingen blåser två saker eller en lite mer avancerad.

När ditt glasföremål är färdigt behöver det svalna samt efterbearbetas en aning. Du kan hämta det några dagar senare alternativt få det skickat till dig mot en mindre kostnad.

Se även: Glasblåsning
1 190 kr

Tillgängliga orter

Uppsala, Kosta, Tierp, Visby

Bra att veta

När ditt glasföremål är färdigt behöver det svalna samt efterbearbetas en aning. Du kan hämta det några dagar senare alternativt få det skickat till dig mot en mindre kostnad.För närvarande är det Uppsala som gäller om man bor i Stockholm och vill prova glasblåsning.

Varaktighet

 Själva glasblåsningen tar ca 20 minuter. Total tid för upplevelsen är ca 30 minuter. 

Antal deltagare

För en eller två personer. Upplevelsen kan antingen göras för två personer där båda blåser varsin sak, eller för en person som antingen blåser två saker eller en lite mer avancerad.