Guldvaskning för två

Guldvaskning för två

Nu har ni chansen att vaska fram ert eget guld!

Ädelfors guldgruva var Sveriges första guldgruva. Redan 1737 hittade här guld för första gången. Kort därefter var gruvdriften i full gång. Än idag görs nya fynd, dock allt för små för att återstarta gruvdriften.

När berget vittrar blir resultatet till största delen lera, men även hårdare mineral som kvarts och guld. De hårda mineralerna blir till grus och sand som så småningom hamnar i bergens dalgångar där det spolas ut mot havet genom bäckar, åar och älvar. Genom Ädelfors rinner Emån vars bankar faktiskt är guldförande!  

Guldvaskningen ligger på en lugn och fin plats vid den vackra Emån med ängar och blandskog runt omkring. Det enda som kan störa friden är fågelsång, vattnets porlande och suset av sommarbris i träden. Det finns sol- och regnskydd både över vaskplatserna, grillen, eld- och matplatserna i området.

Vid ankomst tas ni om hand om några av Sveriges mest erfarna guldgrävare som ger en instruktion i guldvaskningens ädla konst. Efter instruktionen är det utprovning av stövlar och därefter beger ni er ner till gropen där där ni gräver fram det guldförande gruset. Därefter sätter ni er på bänkarna där ni i lugn och ro själva får era första egna guldkorn! Instruktören finns aldrig långt bort om ni skulle behöva hjälp eller ytterligare vägledning.

Guldkornen ni hittar samlar ni i ett eget litet plaströr och ni får hålla på en hel dag, 10.00-17.00. Allt guld ni hittar får ni förstås behålla och ta med hem.

Upplev guldfebern i Ädelfors!
980 kr

Tillgängliga orter

Vetlanda

När

Guldvaskningen är tillgänglig maj-september

Bra att veta

Vaskpanna, stövlar och instruktion ingår. Klä er efter väder. Medtag fika/matsäck. På området finns ett café och två grillar som får användas. Grillkol kan köpas på plats.

Varaktighet

En hel dag med guldvaskning! 10.00-17.00

Antal deltagare

Guldvaskning för två personer

Åskådare

Åskådare är hjärtligt välkomna.